Acne, Rosacea en Couperose


Acne

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die een onzeker gevoel kan geven en soms psychische problemen. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

Acne behandeling kan de afwijkingen laten verdwijnen of duidelijk verminderen. Ook is er minder kans op blijvende littekens. De behandeling bestaat veelal uit medicatie die ontsteking tegengaat, verhoorning van de huid vermindert en tegen bacteriën werkt. Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen dit crèmes, lotions of antibiotica tabletten of isotretinoine capsules zijn. Een passend advies wordt aan u voorgelegd, zo nodig kunnen ook acne littekens door ons met LASER worden na behandeld indien het behandel traject is beëindigd.


Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. Rosacea komt echter op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. Oogafwijkingen komen veelvuldig voor bij rosacea en deze kunnen variëren van mild tot ernstig. Rosacea is een hardnekkige aandoening, die goed te behandelen is. De afwijkingen hebben echter de neiging steeds weer de kop op te steken.
Behandeling vindt plaats met methronidazol gel en kan gecombineerd worden met antibiotica of isotretinoine tabletten. Ook is het belangrijk de huid goed tegen de zon te beschermen. Laser therapie kan een goede aanvullende behandeling zijn. Uiteraard krijgt u ook de passende huidverzorgingsadviezen.


Couperose

De kleine uitgezette bloedvaatjes, kunnen uitstekend behandeld worden met lasertherapie. Dit heeft tevens vaak gunstige invloed op de intensiteit van het terugkomen van de afwijkingen. Het maakt in veel gevallen de rosacea activiteit rustiger. Wij hebben in onze kliniek diverse soorten laser ter beschikking.