Eczeem


Een rode, jeukende huid kan betekenen dat u eczeem heeft.

 

Er zijn 4 soorten eczeem:


– Aangeboren eczeem ofwel atopisch eczeem/constitutioneel eczeem

Hiervan hebben mensen vaak al in hun kinderjaren klachten, maar ook op latere leeftijd kan dit optreden.


– Contactallergisch eczeem

Dit eczeem opstaat door een allergie voor bepaalde stoffen. Meestal zijn dit stoffen waar iemand al langer contact mee heeft. Voorbeelden hiervan zijn cosmetica (parfum, conserveermiddelen, crème bestanddelen), kappers producten of stoffen waarmee iemand beroeps- of hobbymatig mee werkt.


– Orthoergisch eczeem

Dit eczeem ontstaat voornamelijk aan de handen. De oorzaak is overbelasting van de huid door het veelvuldig gebruik van water en zeep of irriterende stoffen.


– Seborroisch eczeem

Seborroisch eczeem is een vorm van eczeem waarbij jeuk, roodheid en schilfering ontstaan in het gelaat, vooral in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus. Maar het kan ook achter de oren, rond de wimpers, of langs de haargrens voorkomen. Soms is er uitbreiding naar de plooien elders op het lichaam (navel, onder de borsten, buikplooi, liezen, bilspleet, en rond de anus).


Diagnostiek

De dermatoloog kan na de intake beoordelen welke soort eczeem het betreft. Aan de hand hiervan krijgt u dan gerichte adviezen en behandeling.
Soms is allergologisch onderzoek aangewezen. Er zijn 2 soorten allergologisch onderzoek: plakproeven en priktesten.


Plakproeven

Plakproeven (epicutaan allergologisch onderzoek) Hierbij worden stoffen op de rug aangebracht en met een speciale pleister bevestigd. De stoffen moeten 2-3 dagen blijven zitten. In deze 3 dagen kunt u de rug niet douchen en sporten wordt afgeraden; de rug mag niet nat worden of sterk bezweet raken. 2 weken voor het onderzoek mag u niet meer met uw rug in de zon of zonnebank geweest zijn. Dit maakt anders het uitvoeren van de test onbetrouwbaar.

De volgende stoffen worden gebruikt:

  • Stoffen uit de zogenaamde Europese standaardreeks, waarin de meest voorkomende ’contactallergenen’ (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken bij contact met de huid) aanwezig zijn.
  • Stoffen uit de zogenaamde aanvullende standaardreeks. Het gaat om een reeks van stoffen die wat minder vaak, maar toch nog regelmatig, een contactallergie veroorzaken.
  • Stoffen die in uw individuele geval verdacht zijn zoals bijvoorbeeld een kappersreeks of tandartsenreeks.

Priktest

Bij deze test worden zeer kleine prikje in de huid van de onderarm gemaakt waarop een beetje vloeistof wordt aangebracht. Hiermee kunnen allergieën worden aangetoond op stoffen die we inademen (inhalatie-allergenen) of soms op stoffen die we eten (voedingsallergenen).

Hierna dient u 30 minuten in de wachtkamer te plaats te nemen, waarna we het resultaat kunnen aflezen.

Deze test wordt niet gedaan bij zeer jonge kinderen en bij zwangere vrouwen. Antihistaminica (anti-“hooikoorts”) tabletten moeten tenminste 3 dagen voor het begin van de test gestopt worden. Uw eigen medicatie wordt altijd vooraf doorgenomen en zo nodig tijdelijk gestaakt, indien deze de test kan beïnvloeden.


Behandeling

De behandeling van het eczeem bestaat doorgaans uit het voorschrijven van diverse soorten actieve crèmes en zalven, soms is een tablet kuur ook noodzakelijk. Uiteraard wordt ook algemene huidverzorging met u besproken en krijgt u een persoonlijk advies over gebruik van algemene producten. Ook krijgt u advies hoe om te gaan met de eczeem huid in het dagelijkse leven. Er worden in de regel altijd vervolg afspraken gemaakt om het verloop te kunnen beoordelen en u verder te begeleiden.

Bij kleine kinderen kunnen speciale behandelpakjes worden voorgeschreven om gedurende de nacht in te slapen. Dit werkt vaak jeukstillend en ontstekingsremmend.