Wratten


Er zijn verschillende soorten wratten:

Ouderdomswratten

Dit zijn goedaardige vormsels aan de huid, die heel vaak voorkomen. Bijna iedereen krijgt uiteindelijk te maken met verruca seborroica (ouderdoms of eeltwratten). Ze komen bij mannen en bij vrouwen even vaak voor. Het is wel zo dat de ene persoon er meer bevattelijk voor is dan de ander. Sommigen hebben er maar een paar, anderen hebben er honderden. Deze wratten zijn niet besmettelijk.

Vaak geven deze wratten jeukklachten, kunnen spontaan gaan bloeden of stukgaan en zitten veelal op hinderlijke plaatsen op de romp, in hals regio en onder bijv. BH zone. Deze wratten zijn zeer goed te behandelen, veelal met laser, stikstof en/of curettage.


Verrucae vulgaris

Dit is de “gewone” wrat. Vaak voorkomend op handen en voeten. Deze wratten worden veroorzaakt door een vorm van het HPV (humaan papilloma virus) virus. Een groot deel van de wratten verdwijnt na enkele jaren vanzelf, omdat het lichaam afweer tegen het wrattenvirus opbouwt.

Toch kan behandeling nodig zijn, omdat de wrat knelt of pijn geeft in schoeisel of omdat het cosmetisch storend is. In dat geval kan deze door ons worden behandeld. Hand en voetwratten kunnen soms zeer hardnekkig zijn. Deze zijn goed te behandelen, veelal met laser en/of stikstof. Met salicylzuur bevattende vloeistof of zalf kunnen deze wratten ook thuis worden behandeld.


Mollusca contagiosa

Dit zijn de zogenoemde “waterwratjes”, die bijna alle kinderen een keer krijgen. Deze wratjes worden veroorzaakt door een soort pokkenvirus. De waterwratjes zijn besmettelijk. Deze wratjes gaan doorgaans na 6-9 maanden vanzelf weer weg. Behandeling is meestal niet nodig. Maar indien dit leidt tot jeuk, eczeem klachten of ontstekingen van de huid, zal in veel gevallen verwijdering worden overwogen middels aanstippen met stikstof veelal na verdovende crème.


Condylomata acuminata

Dit zijn seksueel overdraagbare wratjes die voorkomen in het genitaal gebied en anus/bilnaad. Ze worden veroorzaakt door bepaalde type van het HPV virus. Deze wratten zijn besmettelijk. Er zijn meerdere behandelmogelijkheden. Bij een enkele kan met stikstof behandeling of lasertherapie worden volstaan. Voor uitgebreidere vormen wordt vaak voor immuunmodulerende cremes gekozen.

Lasertherapie is veelal onze voorkeursbehandeling, daar deze zeer efficiënt is en veelal een snelle genezing tot gevolg heeft. Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met laser therapie voor deze aandoening en met succes. Uiteraard bieden wij u een scala aan behandelmogelijkheden binnen onze kliniek naast lasertherapie.