Zonbeschadigingen en Actinische keratosen


Een beetje zonlicht heeft iedereen nodig en doet een mens goed. De meeste mensen worden er vrolijk van. Ook hebben we UVB (ultraviolet licht B) nodig voor de aanmaak van vitamine D. Het advies is om iedere dag een kwartier tot een half uur per dag buiten te zijn tussen 11 en 15 uur. Daarbij is het van belang dat handen en hoofd onbedekt zijn.

Zonlicht veroorzaakt echter ook huidschade. Een direct effect is de zonverbranding met roodheid en soms ook blaren. Een effect op de langere termijn na veelvuldig zonnen of gebruik van zonnebank, is het ontstaan van rimpels, pigmentvlekken, staar (vertroebeling van de lens van het oog) en (voorstadia van) huidkanker.

Dit betreft in de meeste gevallen actinische keratosen. Dit zijn ruw aanvoelende plekjes op de huid van vaak gelaat en handruggen die niet vanzelf weggaan. Dit is een nog goedaardige vorm van een voorloper van huidkanker. Wij raden u altijd aan deze plekken te laten behandelen, ter preventie van het onstaan van een eventueel plaveiselcel carcinoom.

Actinische keratose kan behandeld worden middels cryotherapie (bevriezen), immunomodulerende (Aldara, Picato) of celgroeiremmende crèmes (Efudix) en/ of phodynamische lichttherapie. Soms wordt en een combinatie behandeling aangeboden. Bij twijfel gevallen zal er ook een biopt worden verricht ter uitsluiting van eventuele verdere stadia van zon beschadiging of ter uitsluiting van een beginnend huidkanker plekje.

 

Het is belangrijk om uw goed tegen de zon te beschermen:

  • Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon. Pas op voor verbranden.
  • Bescherm je huid: kies kleding die UV-werend is, draag een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen.
  • Smeer onbedekte huid een halfuur voordat je de zon in gaat dik in met een anti-zonnebrandmiddel met een voor u geschikte factor.
  • Gebruik altijd een crème met een goede factor. Ook als je al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon. Ga je even naar buiten? Kies dan voor minimaal factor 15. Ga je langer in de zon? Gebruik dan minimaal factor 30.
  • Herhaal het insmeren elke 2 uur, of vaker bij sterk transpireren of na het zwemmen en afdrogen
  • Ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12 en 15 uur.
  • Zoek op tijd de schaduw op. Je huid vangt dan minder Uv-straling op.
  • Let op de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.
  • Ga NIET onder de zonnebank.
  • Gebruik op wintersport altijd een zeer hoge beschermingsfactor.
  • Ook onder een parasol kunt u door reflectie van Uv-licht via zand of water verbranden.

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze voorstadia van huidkanker. U krijgt een passend advies en wordt begeleid in de behandeling door een van onze dermatologen.